1W led montaža – Grow lučka DIY Growlight

No po nekaj dogovarjanja mi je uspelo od kitajske firme TTec, ki prodaja LED diode za razumno ceno dobiti vzorec 100 rdečih 660nm in 50 modrih 450nm 1W LED emiterjev. Emiterje v teh valovnih dolžinah je težko dobiti, predvsem takih moči in tako poceni. Emiterji teh valovnih dolžin (hmm, mogoče celo istega proizvajalca?) se uporabljajo v komercialnih GrowLight-ih, ki pa so žal, predvsem zaradi njihove astronomske cene, popularni pretežno le med gojitelji konoplje in so nedostopni navadnim smrtnikom.

fotografija0937a

Hmm, torej zakaj led tehnika? Kot je napačno pogosto navedeno naj bi bile LED diode precej bolj svetilne kot druga svetila… To ni res, saj tudi najkvalitetnejše LED po izkoristku težko konkurirajo HPS svetilom večje moči (1000+W).  Imajo pa napajalni sistemi za LED lahko veliko višje izkoristke, kot pri drugih svetilih. Veliko bolje pa se LED odrežejo predvsem v aplikacijah, kjer je potrebna samo svetloba določenih valovnih dolžin… In ena takih je prav osvetljava za gojenje rastlin. Rastlinski klorfil svetlobo efektivno sprejema na relativno ozkih področjih modre in rdeče svetlobe, druga svetila, npr. HPS, pa zelo aktivno sevajo tudi na področju zelene in rumene svetlobe, ki je za rastline skoraj povsem neuporabna. Tako so LED svetila do kar 4krat bolj efektivna od drugih svetil za gojenje rastlin iste moči. Prav tako se nam LED obrestuje pri dolžini delovanja, saj ob primernem hlajenju brez bistvenega padca svetilnosti deluje tudi nekajkrat dlje kot ostala svetila, posebna lastnost LED pa je tudi njihova neobčutljivost na cycling (prižiganje in ugašanje).

im004553aim004550apicture-014

Na slikah so po vrsti spekter svetlobe, ki ni uporabna za rastline, poln svetlobni spekter in spekter, ki ga oddaja varčna žarnica.  Spekter led je bolj zvezen (podoben polnemu spektru) in je zgoščen okoli določene valovne dolžine (samo določena barva, na sredini najbolj svetilen, svetilnost pada stran od dominantne val. dolžine).

Torej dobil sem le LED emiterje. 1W led emiterji so povečini SMD s kovinskim ozadjem za hlajenje. Običajno se jih dobi, kot npr. luxeon-e na MCPCB (tiskano vezje z kovinsko sredico), ki uporabniku prihranijo lotanje samih LED in omogočajo lažjo montažo na hladilno telo. 1W led pri konstantnem delovanju MORAJO biti montirane na primerno hladilno telo.  Sam sem uporabil star hladilnik za procesor (P1), na katerega sem namontiral 6 1W LEDic (2 modri in 4 rdeče). Pri izbiri hladilnika moramo biti pozorni, da je površinsko anodiziran in tako ne prevaja elektrike na površju. To je pomembno, ker zadnji kovinski del LED ni izoliran in bi v primeru neanodiziranega hladilnika med posameznimi LED naredili kratek stik.

fotografija0939fotografija0944

No, ker sam nimam na voljo tehnike za izdelavo MCPCB sem delal po malce drugačnem postopku… Najprej sem v običajen PCB navrtal luknje za LED emiterje in odstranil baker, tako da so ostale le povezave, ki sem jih rabil. Nalotal sem LED diode ter žice. Pri lotanju je potrebno paziti, da so LED čimbolj poravnane in čim bližje PCBju, tako da se potem tem lepše prilegajo hladilniku.

fotografija0941fotografija0942fotografija0943

Za boljši stik s hladilnikom se lahko uporabi hladilna pasta, sam PCB pa se privije na hladilnik. Pri testiranju sem za priklop LED uporabil kar računalniški napajalnik in uporovno žico, da sem nastavil primeren tok skozi vsake LED diode. Reč je pri samo 6W presenetljivo svetla. Upori so precej neučinkoviti, enako neučinkovit a elegantnejši je regulator lm317, za velike učinkovitosti pa se priporoča uporaba switching regulatorjev (o tem enkrat drugič).

fotografija0940fotografija0925

Levo: Izdelek v testiranju, rebro še ni fiksno pritrjeno. Desno: Primerjava 5W CFL in 6W LED, led so svetlejše (čeprav sevajo v spektru, na katerega človeško oko ni več tako občutljivo)…

Pa še zanimivost: pri 450nm nekatere stvari fluorescirajo 🙂 Prav zanimiv efekt… Hehe, naprimer teniška žogica… Zanimiv je predvsem pogled na stvari, ki fluorescirajo skozi spektroskop…

Ta LED svetilka bo mogoče uporabljena za rast nekaterih semen vrtnih rastlin, pa bom objavil slikice, če se bo vse skupaj obneslo 🙂

3 thoughts on “1W led montaža – Grow lučka DIY Growlight”

  1. 😉 teh diod ni mogoče dobiti v prosti prodaji, so bile pa naročene kot poslovni vzorec po ceni ca. 2EUR na komad (150kom) od kitajske firme T-Tec.

   Trenutno pa ima Led-Engin najboljše in verjetno tudi najcenejše diode (skoraj do 1EUR/W), ki so uproabne za gojenje rastlin – Deep Red in Dental Blue (sicer je uporabna tudi navadna modra s precej nižjo ceno).

   Seveda pri izračunu cene precej dodata še hladilno telo in sam napajalni sistem, tako da pride zadeva v samoizvedbi najmanj ca. 3-4EUR/W.

   Komercialni sistemi, ki so na voljo pa kot vedno iz najcenejših in manj kvalitetnih diod, svetilnost oz. moč je ponavadi narobe označena (močno preveč) ipd.

Comments are closed.