Daljinsko vodenje (starter, slike)

Torej tale post je namenjen mojemu daljinskemu starterju. Končna cena je bila zaradi kratkih rokov (vsi elementi so bili naročeni iz zalog slovenskih prodajaln) precej visoka, najdražja sta bila oddajni in sprejemni modul (0,5W, AX Elektronika). Drugi elementi niso bili tako dragi, ampak veliko elementov po malo je spet kar nekaj 😉 Skupna cena je bila okoli 140EUR.

 Oddajnik ima osem stikal za posamezen kanal, stikalo za vklop, ter indikacijske lučke za baterjo (power) in oddajanje. Napaja se iz 9V baterije, ki je zadosti za ca. 4 ure neprekinjenega oddajanja, z zmanjšanjem kapacitete baterije začne padati tudi domet. Ima RS232 (com port) priključek za priklop na računalnik (zaenkrat sta napisana programski sekvencer in kontroliranje stikal preko računalnika), preko porta se da brati tudi status stikal oddajnika.

Sprejemnik je napajan z napetostjo od 6 do 25V, akumulator ali baterija se priključita preko klem na zadnji strani. Sprejemnik ima za vsak kanal posamezno indikacijsko lučko in preverjanje bremena/vžigalnika. To pride še kako prav pri doma izdelanih vžigalnikih in za preverjanje električnih povezav. Ima osvetljen display za prikaz statusa enote ter 4 kontrolne tipke za uporabo menijev. Ima stikalo in indikacijsko lučko za vklop, poleg nje je ključ za onemogočenje izhodne enote (ključ je vezan direktno na izhodno enoto, ter tako omogoča večjo varnost pred nehotenim vklopom kanalov) z indikacijsko lučko ter preklopnik za izbiro komunikacije. Sprejemnik ima prav tako možnost priklopa direktno na računalnik preko rs232 vmesnika, uporabljajo se isti programi kot za oddajnik, le da je na voljo nekaj več funkcij.

Pa kar k specifikacijam:

Oddajnik:

 RF: Domet okoli 0,5km, 433MHz, ASK, FM, zložljiva antena

 1 stikalo na kanal, RS232 komunikacija

 Procesor: attiny2313 @ 8MHz

 (ploščica je zasnovana tako, da jo je možno razširiti na vsaj dvakrat toliko kanalov, možno je tudi priklopiti indikacijske LED za vsak kanal)

Sprejemnik:

 Napajanje: 7-25V

 8 kanalov, 4A(testirano 20s)/12V(napajalna napetost) na kanal (nazivni maks. tok modula je 16A, vendar tu ni zadostnega hlajenja),  tok testiranja vžigalnika 20uA

 Ključ za izklop/vklop izhodov

 Osvetljen display in tipke

 RS232 komunikacija za povezavo z PC, iztegljiva antena

 Procesor: atmega8 @ 8MHz

 Z vezjem za testiranje vžigalnika je možno tudi preverjati tok/ugotavljanje kratkega stika. Sistem je modularen, tako da je z dodajanjem izhodnih modulov možno dodati kanale (1 močnosti modul ima 8 kanalov). Napisan je bil tudi program za HW sekvencer in timer (brez uporabe računalnika). RS232 vmesnik služi tudi za nalaganje novih programov na sprejemnik.