IR občutljiv Webcam – predelava

Pozor: z naslednjim posegom si lahko uničite popolnoma delujoč webcam, če niste prepričani tega ne delajte, priporočam da najprej do konca preberete sporočilo

Kaj pridobimo s predelavo?
IR občutljiva kamera je uporabna za spektroskop, za IR mikroskopijo, kot night-vision kamera.
Pod IR svetlobo se mnoge stvari vidi drugače kot običajno 😉

Kaj izgubimo s predelavo?
Kamera je sedaj občutljiva tudi na IR svetlobo, ki jo prepuščajo vsi barvni (RGB) filtri, kar pomeni da se pozna na vseh barvah oz. da se vidi kot bela barva. Pri uporabi take kamere z običajno (ne hladno LED) osvetljavo, ki ima največ svetlobe v IR spektru, bo slika še vedno pretežno črno-bela oz.

Kot prvo priporočam uporabo kakšnega poceni webcama, za katerega veste, da je IR filter mogoče odstraniti. (Webcame kot je moj ali že predelane se da kupiti pri meni.) IR filter se ponavadi nahaja nekje med prvo lečo in optičnim senzorjem kamere, prepozna se ga po svetlordečkasti barvi, ki pa ni iz vseh smeri enaka. Filter je pogosto v obliki kvadratnega stekelca.

Pri moji kameri je bila predelava zelo enostavna, saj je bil filter vsebovan v zadnjem delu objektiva, ki se ga da preprosto odviti od kamere (pri moji kameri je fokus ročno nastavljiv z objektivom). V primeru, da je kamera bolj zapletena, da v objektivu ni filtra ali da se tega ne da odstranit, bo verjetno kamero potrebno razstaviti. Nikoli ne razstavljaj / odpiraj kamere, ki je priklopljena na PC!

Filter se je pri moji kameri videlo iz zadnje strani kot lečo rdeče barve. Odprtina na koncu je bila sicer okrogla vendar se je pri gledanju od strani videlo, da gre za stekelce kvadratne oblike. Z olfa nožem sem odstranil zadnji del objektiva (le toliko da prideš do filtra). Pod filtrom je plastika, ki drži leče na svojem mestu. Ker se je po odstranitvi filtra lahko prosto gibala sem jo fiksiral s kapljico sekundnega lepila (sekundno lepilo ne sme priti na lečo ali na navoj objektiva!).

In to je to, še par slik (klikni na sliko za ogled v polni velikosti):

Na prvih dveh slikah je moja roka pod IR, lepo se vidijo vene. Na naslednjih štirih slikah sta bankovca za 10EUR in 20EUR pod IR in običajno svetlobo.

Sledijo še slika predelanega objektiva, slika med predlavo (objektiv, filter, odrezana plastika, nož). Slika samega webcama ter slika webcama z odstranjenim objektivom, na kateri se dobro vidi senzor kamere. Zadnja slika je objektiv.