JDM programator aka. izdelava TIV 2#

Torej v tem postu bom opisal izdelavo tiskanega vezja z laserskim tiskalnikom s pomočjo prenosa tonerja.

Najprej je potrebno tiskano ploščico temeljito očistiti z brusnim papirjem. To še posebno velja če uporabljate starejše ploščice, ki se jim že malo pozna njihov čas 😛 Za čiščenje jaz uporabljam papir 400 pod vodo. Od tega papirja so še vidne rahle raze, tako da če je mogoče uporabite še malo bolj fin papir (npr. 600). Čiščenje bistveno vpliva na kvaliteto prenosa tonerja in na hitrost jedkanja, zato se je vredno malo potruditi.

 

Sledi pregledovanje TIV na računalniku ter tisk na papir za prenos. Sam uporabljam HP LaserJet 4L z doma obnovljenim tonerjem (wwwdobratrgovinacom) z precej lepimi rezultati. Edini problem tega tiskalnika je nizka 300DPI ločljivost, ki oteži izdelavo vezij z 0,5mm rastrom za SMD (je pa to kljub temu mogoče – sem izdelal 32 pin QFN -> DIP adapter). Za prenos tonerja uporabljam star sparov reklamni papir, po možnosti takega z čim manj barvnega tiska in čim svetlejšega. na sliki je tudi print na navadnem belem papirju, ki pa ni bil uporabljen za prenos.

Papir odrežemo, prilepimo na ploščico, jaz za to uporabljam navaden selotejp. Priporočam tudi da že kar takoj narežemo tudi ploščico. Po mojih izkušnjah so manjše ploščice veliko bolj uspešno izdelane. Naslednji korak je prenos tonerja oz. likanje 😀 Ta naj bi veliko enostavneje, predvsem pa bolj enakomerno potekal z uporabo predelanega laminatorja ali fuserja iz laserskega tiskalnika. Če pa tega nimamo navaden likalnik povsem zadostuje. Nastavitev naj bo na bombaž ali že proti platnu. Z bolj vročim likalnikom je prenos hitrejši in bolj uspešen, obstaja pa možnost, da se toner nekoliko “razlije”. Ploščico, ki jo likam dam v prepognjen bel papir, da likalnik ni v direktnem stiku z reklamnim papirjem.

Ploščico potem namočimo in počakamo da se papir delno raztopi, lahko tudi pomagamo s svaljkanjem. Pri tem moramo malo paziti da ne poškodujemo tonerja. Sledi retuša, ki pri tem vezju skoraj ni bila potrebna. Tu odstranimo morebitne delce papirja in neželene barve (olfa, izvijač), ki so se prijeli ploščice in popravimo morebitne manjkajoče povezave (vodoodporni flumaster). Pred jedkanjem še zadnjič preverimo vse povezave in če ploščica slučajno ni narobe obrnjena/zrcalna.

Sledijo jedkanje, odstranjevanje tonerja, vrtanje lukenj, cinjenje ploščice, lotanje elementov in končni preizkus vezja. Več o tem v naslednjem delu…