JDM programator aka. izdelava TIV 4# (konec)

Ploščico po končanem vrtanju še enkrat vizualno preverimo za prekinjene ali kratke stike, ter seveda če so vse luknje na mestu, kjer naj bi bile. Če smo pozabili kakšno luknjo jo zdaj zvrtamo, ostale napake na vezju pa označimo za naprej.

Ploščico nato pocinimo. Priporočam uporabo precej kolofonije ali lotalne paste ter zaobljeno konico. Tanka plast cina zaščiti ploščico pred oksidacijo, hkrati pa omogoča lažje lotanje, ko začnemo na ploščico dajati tudi elektronske elemente. Pri cinjenju moramo paziti, da ne uporabljamo preveč cina, da ne zalijemo luknjic, skozi katere bodo kmalu prišli elementi, ter da z lokalnim pregrevanjem ne povzročimo odstopa bakrene plasti iz ploščice.

Ko smo z rezultatom zadovoljni lahko nadaljujemo z lotanjem elementov. Če je na ploščici še precej kolofonije ali lotalne paste jo lahko z razredčilom odstranimo. Tu lotalne paste v glavnem ne potrebujemo več, saj je večina elementov prevlečena s cinom ali srebrom, ki omogočata lahko spajkanje. Pri večjih elementih je lotanje lažje, če zavijemo diagonalni nogici, tako da element stoji na mestu. Za čipe praviloma uporabljamo podnožja.

Ko je vezje končano ga še enkrat dobro pregledamo, da nismo slučajno kje naredili stika ali pomotoma česa pozabili. Najboljše je da vezje najprej priklopimo na napajanje brez vstavljenih čipov ter preverimo, če ni slučajno napajanje kratko sklenjeno ter če so napajanja na vseh čipih v redu. Vezje potem lahko normalno priklopimo in začnemo s funkcionalnimi testi. V primeru da vezje ne deluje kot je treba je precej uporabna sonda (v večini primerov zadostuje LED z recimo 1k uporom), da lahko sledimo signalu. Za dinamične signale nižjih frekvenc je zelo uporaben je tudi enostavnejši osciloskop preko zvočne kartice računalnika (o tem enkrat drugič).

Za dokončano vezje, ki deluje kot je treba lahko po želji izdelamo še ohišje (to pripomore k zaščiti pred poškodbami zaradi statike), ali pa ga lahko uporabljamo tudi kar tako, seveda samo če gre za vezje z nizkimi napetostmi.

JDM programator sem uspešno uporabil za programiranje PIC mikrokontrolerja za MBHP Core module za uCApps.