Mini video monitor iz stare kamere

Torej na internetu sem nekje našel načrt oz. navodilo za izdelavo priprave za gledanje v temi, aka. night-vision. Vse skupaj je bilo izvedeno s pomočjo nekaj močnostnih IR led diod, vezja z PWM modulacijo za regulacijo svetlosti led diod ter video vezja. Za zajem videa v IR spektru je uporabljena kar navadna CCTV kamera brez ir filtra, kar niti ni tako neobičajno. Bolj neobičajna pa je prikazna enota in sicer kar “viewfinder”/iskalo stare, odslužene kamere. Kot se izkaže je digitalno iskalo pri starejših video kamerah preprosto čb monitor z napajanjem ter kompozitnim video vhodom.

Stvar se mi je zdela zanimiva in že v kratkem sem od prijateljev dobil dve odsluženi kameri. Pri eni cela kamera razen kasetne enote še deluje, tako da sem se odločil da jo bom pustil tako kot je. Pri drugi pa je v okvari bodisi senzor, bodisi elektronika, ki skrbi za vnos ure in drugih podatkov na video. Na iskalu se je slika “vrtela”, kot da bi bil slab sprejem. Tudi po priklopu zunanjega monitorja na video izhod ni bilo možno dobiti iz kamere nič pametnega. Tako sem jo razstavil, zanimivo je, da večina starih kamer deluje tudi napol sestavljenih…

Slika: Priklopljeno iskalo, spodaj desno je iskalo, črna kvadratna reč na sredini je kamera, levo zdoraj baterija za kamero, desno zgoraj PC napajalnik za 5V za iskalo.

Iskalo je bilo priklopljeno preko treh žic, ki so bile identificirane kot zemlja, 5V in video. Ob priklopu se je slišal visok ton (na robu slišnosti), zato sem se odločil da bom razstavil iskalo in pogledal kako je narejeno. Pravo presenečenje je bilo, da je v majhnem iskalu za prikazovalni element uporabljena kar katodna cev… Iskalo je bilo potem priklopljeno na mini cctv video kamero. Po nastavitvi fokusa in osvetljenosti, je bila slika na iskalu brezhibna.

Iskalo je kot monitor s standardnim video izhodom lahko popolnoma prepuščeno uporabnikovi domišljiji… To pomeni, da bi lahko recimo iz tunerja in iskala naredili mini prenosni televizor. Naj povem še to, da je vidni kot pri iskalu približno enak 17″ monitorju na oddaljenosti kakega metra. Edina omejitev je, da iskalo ni barvno, za ločljivost pa nisem siguren če je standardna Pal ali je 1/2Pal, za test tega bi rabil dajalnik video signala.