Semenska banka (rastline)

Hmm, razmišljam, da bi odprl manjšo semensko banko za semena običajnih in bolj redkih rastlinskih vrst. Trenutno imam kar lepo zbirko redkih semen…

Trenutno imam naprimer precej veliko število raznih vrst kaktusov ter drugih semen, več vrst Lophophore, še več vrst Trichocereusov, Mammilaria, Ariocarpus, Hoodia, Sceletim, Carnegia, Nymphea, Digitalis, Aconitum, Nicotiana, Alcea, Papaver, Linum, Nigella, Melissa, Pimpinella, Ipomoea, Ageratum, Physalis, Argyreia nervosa, Argyreia speciosa, Ephedra sp., Atropa, Datura, Brugmansia, Salvia Divinorum (samo živi primerki), Leonotis, Stipa, Phalaris, Borago, Anisum, Angelica etc… Da bi napisal vse / točne vrste in slovenska imena bi/bom rabil nekaj časa…

Zanimivi “koprojekti” bi bili tudi izdelava rodoslovnega debla in ključa, izdelani wiki z opisom rastlin ter izdelava baze za vodenje papirologije semenske banke. Poleg tega tudi že poteka projekt Umetno sonce, v katerem preizkušamo vpliv LED diod oz. iščemo najboljšo kombinacijo valovnih dolžin za gojenje rastlin.

Gre sicer za mojo zbirko, gre pa zaenkrat predvsem za rastline z etno/enteobotaničnim ozadje, nekatere so tudi užitne in zdravilne.

Od “zaslužka” pričakujem toliko da bo lahko en hladilnik delal 24 ur na dan, da bodo v njem shranjena semena in seveda vsaj za potreben material. Kasneje mogoče tudi za inkubator.

Kar se tiče plačil bi bil pomojem najbolje neka “članarina”, recimo letna, in potem še neki stroški za dvig semen iz banke. Pričakovano je, da v banko vrneš vsaj 2-4 krat toliko semen (če vzgojena rastlina lahko da semena), kot jih je bilo vzetih iz banke, v tem primeru se stroški za naslednji “dvig” ne plačajo oz. so minimalni.

Semenska banka trenutno še ne bo imela nobene članarine, zaenkrat pa sprejemam tudi zastonj “izmenjave” semen. Kot ste verjetno ugotovili, imam precej neobičajnih semen, medtem ko nekaterih bolj običajnih stvari nimam… Tako da kdor je pripravljen lahko zamenja semena. Ponudbe na email dejko1 afna hotmail pika com.

Debate potekajo na različnih forumih:

http://forum.piroraj.org/viewtopic.php?t=2836

http://forum.naravoslovje.org/viewtopic.php?f=23&t=95